Polyester | Glasvezel Versterkt Kunststof (GVK)

Polyester is een kunststof uiteraard bekend uit de kleding industrie. Ook in de boten-, badkamer  en auto industrie wordt polyester gebruikt. Polyester wordt ook wel glasvezel versterkte kunststof genoemd. We gaan hier verder in op de polyester veel gebruikt voor auto bumpers en spoilers. Deze polyester is een thermohardende kunststof. Door invloed van een chemische reactie hardt de polyester kunststof uit.

We zullen het kort proberen uit te leggen. Een bumper of spoiler wordt in een open mal geproduceerd. De mal wordt ingesmeerd of gespoten met een gelcoat en daarna gelamineerd met polyester hars en glasvezel matten of glasvezel glassnippers. De glasvezel helpt om vorm en body aan het product te geven. Over het algemeen komt hier veel handwerk bij kijken.  Met een speciale roller moet het werkstuk ontlucht worden.

Na het uitharden van het product wordt de mal verwijderd en kan het product manueel afgewerkt wordt; zo worden braampjes en oneffenheden bijgewerkt.

 

Toepassing

Polyester is zeer geschikt als materiaal voor auto onderdelen als bumpers en spoilers. Doordat de eenmalige kosten om een vorm / mal te creëren relatief gering is in vergelijking met machinaal te produceren producten (ABS / PP kunststoffen), is dit materiaal erg geschikt om kleinere series producten te maken. Stuks productie is zelfs zeer gangbaar bij gvk producten. Het productieproces is wel zeer arbeidsintensief en het is minder goed mogelijk zeer grote series (massa productie) te maken.

 

Kwaliteit

Er zijn veel verschillende kwaliteiten Polyester en GVK producten op de markt. Jaren terug werden er in Oost-Europese landen veel inferieure bumpers / spoilers geproduceerd en tegen lage prijzen op de markt verkocht. Deze product waren slecht ontlucht, slecht uitgehard, goedkope of geen gelcoat als afwerking, noem maar op. Gevolg, een slecht eindresultaat. Tegenwoordig zijn nagenoeg alleen de gerenommeerde spoilerfabrikanten, zoals CSR-Automotive en SRS-Tec, nog actief met polyester producten. De kwaliteit van deze fabrikanten is zeer goed en absoluut niet vergelijkbaar met de goedkope witte Poolse bumpers van 10 jaar geleden.

Beschadiging en reparatie

Een polyester product zoals spoiler of bumper is iets minder flexibel als een PP of ABS kunststof product. Bij een kleine aanrijding met een paaltje kan het zijn dat de polyester scheurt. Groot voordeel is dat de reparatie relatief eenvoudig en goedkoop uit te voeren is zonder specifieke apparaten of gereedschap. Beter raak je dat paaltje niet, maar reparatie is vaak goed mogelijk!

Kortom, glasvezel versterkte producten zijn goed verwerkbaar op je auto. Kies voor een kwaliteitsfabrikant en laat de spuiter voor afwerken de kwaliteit controleren.
Reactie plaatsen